20 Ekim, 2011

TV is dead, yasasin Diziport...


Valla tiksine tiksine TVde zap yapiyorum, halime aciyorum.. Bundan yaklasik 10 yil once "agali asiret dizileri" moda olmustu, sonra "holdingli" aile dizileri -hatta bu holdingli aile asiret aile olan bir diziyle birlesip Voltran olusturdu, o da Fox TV'nin akla zarar mantik otesi 2 dizisi: Lale Devri ve Yer Gok Ask-, "mahalle" dizileri, ki bunlarda artik 70 IQ alti ya da 5-10 yas grubuna hitap eden inanilmaz komplike senaryolari, "polisli" diziler -ama en beklenmeyen çikisi Arka Sokaklar yapti prime time saatine geçerek- ve son furya: roman ve eski film uyarlamalari..


Daha ne feci ornekler vardirda benim aklima bunlar geldi. Ya hadi kitabi aldin okudun, senaryolastirdin, dallandirdin budaklandirdin, hiç bitemiyecekmis gibi bir hal aliverdi dizi, sen bile karar veremedin nasil biticek diye.. Arada sirada fragmanina denk gelen biz izleyiciye de mi acimiyorsun be insafsiz?? Yaprak Dokumu'nde o mal abi Sevket kaç kere hapise girip çikti, evin babasi kaç kere kalp kriziydi yok bilmemneydi geçirip durdu, anne hep ayni saskin ayni mal ifade suratinda, kizlar desen dunyada baska erkek kalmamis gibi saçsaça basbasa.. Haydi onu geçtik, Ask-i Memnu gibi mukemmel bir dizi çikmis ortaya her nasilsa.. O ne final ya.. Yakisti mi? "Ben..hep..begggn.." diye kekeleyip duran angut bir Behlulu biz napalim?? Birde simdi Kivanç'in nesine guvenerek Kuzey ve Guney gibi bi dizi çekiyosun be adammm. Bak berbat bile diyemiyorum, yani ne anlattigini kendisi de bilmiyor bu dizinin, kameramanda ben Kivanç'i çekiyim yeter diyor heralde, yani bu kadar s*kko bi dizi gormedim daha. Biraz aksiyon gelmis diye bakarken yine abuk subuk "gerçekçi" detaylara takiliyor gozum, polisin ceza meza yazmasi, Kivanç'in dovmelerini kapatmak için makyoze verilen paraya aciyan produksuyonun Kivanç'in kendisine ve karakterine ozel aninda dovme yaptirmasi, ucuzluktan alisveris yapmasi.. Hakkaten igrençti yani. Yedik bizde.
 
Birde Iffet ve Al Yazmalim çikti piyasaya.. Eeee sadece Fatmagul mu yesin film uyarlamasinin ekmegini? Hadi Fatmagul en azindan Kanal D dizisi belli, Iffet ne ayak acaba.. Flash TV için çekilmis, ama Star'a postalanmis gibi. Berbat oyunculuk, arka sokakta geçen yavan apaçi aski.. Ya aglasip ayrilmaya karar verdikleri sahne neydi ya?? Arkasindan baristilar tabi, o da evin bahçesinde 2 metrelik alanda Yesilçam kosusu atip ev terlikleriyle birbirlerine sarildilar.. Kavgalarinin sebebi gunde 1290393 saat gorusememeleri, ama tabi biz izlerken diziyi masallah hiç ayri kalmadilar ki! Deniz Cakir kotu, çirkin, çoook zayif ve suratindaki kemikler zayifliktan bi garip hal almis, mahalle kizi tipi yok, rol arkadasi Ibrahim Celikkol FECI kotu, hersey kotu.. Tek izlenme nedeni tabiiki de insanlarin Deniz Cakir'i kotu yola dusmus halini gorme fantezisi, ha bide tabii ilk bolumle gelen tecavuz sahnesi..

"Sizinle evlenicem, ama kariniz olmicam" dedi az once mal kari Bir Cocuk Sevdim dizisinin fragmaninda. BSG MK. Buda Kanal D'nin OBGZ tarzi dramlarindan birisi. Yedik bizde. Sozde kati bir babasi var, daha yasiyorsun ona sukret, birde geziniyo ortalikta rahat rahat.. Ne anliyosak boyle dramlardan? Ben çozumu yillardir Diziport izlemekte buldum. Hayatimda izledigim en iyi dizilerden biri diyebilecegim Breaking Bad, Fringe ve Dexter yeni sezonlarina tam gazla basladi ve yine muhtesem gidiyor. Her sezon diger rakipleriyle degil, bir onceki sezonlariyla yarisiyorlar. Breaking Bad'de oynayan Bryan Cranston ve Aaron Paul oyunculuk dersi veriyorlar. Bizim mal oyuncularimiz izleyip biraz birseyler anlarlarsa ne ala.  
Cranston'in canlandirdigi Walter White baska turlu olamazdi, evrimine birebir sahit olabiliyoruz çunku. Fringe ise LOST'un yaraticisi olarak taninan J.J.Abrams'in eseri yine. LOST'ta havada kalan bilimkurgu sorularina Fringe'de daha çok agirlik vermis Abrams, zaten boyle istemismis, zira zaafi varmis bu konulara. Cok da iyi yapmis, TV ekranlarina suana kadar gelen en iyi bilimkurgu dizilerinden birisi bence Fringe ve hakettigi rating'i henuz bulamadi ABD'de. Onlar hala gitsin s*k*k Mad Men'i izlesinler.. Son olarak bir baska oyunculuk harikasi olan-hatta sovu denebilir- Dexter var ekranlarda 6 sezondur. Michael C. Hall Six Feet Under dizisinde gay erkek kardes rolunde zaten kendini kanitlamisti, ama bu karakteriyle birebir zit, masculin, seri katil bir tip Dexter ile iyice astigini dusunuyorum. Zaten Cranston ve kendisi Altin Kure ve Emmy odullerinde her sene kapisiyorlar. Dexter'in bir baska artisi, her sene bir ana temasi olan seri katilin varligi.. Dexter her sezon yeni insanlarla tanisiyor ve yeni seri katil avina dusuyor, boylelikle misafir oyuncu kadrosu da çok saglam. Breaking Bad bazen one man show'a donusuyor, hatta oyle ki -bu ornegi de hep veririm yaa- Sartre'in No Exit adli eserini hatirlatiyor bazi bolumler. Mesela 2.sezonun 9.bolumunde "4 Days Out" iki karakter (Walter ve Jesse) karavanda uyusturucu hazirliyorlar, daha sonra karavanin akusu bitiyor ve motoru çalistirmak için ugrasmak zorunda kaliyorlar. Tum bolumde sadece ikisi var-kapali alan, uzun diyaloglar, ofke, disavurum, yuzlesme vs hepsi No Exit'i hatirlatiyor-. Fringe ise alternatif gerçeklige inandiricilik derdi olmadan insani surukluyor ki, bu da anlatilani daha inanilir kiliyor. Ayrica basrolde Anna Tory'nin canlandirdigi Olivia Dunham adli FBI gorevlisi tamamiyle aseksuel bir imge. Ne kadinlar onunla kendisini içsellestirebiliyor, çunku gerçekten çok soguk ve travmatik bir karakter, ne de erkekler onu çekici bulabiliyor, çunku fazlasiyla masculin ve içine kapanik. Yine de Peter-Olivia-Alternatif Olivia uçgeni nasil çozulucek diye bekliyip duruyoruz..

Daha sadece 1 sezonunu izledigim için Game of Thrones hakkinda birsey soyliyemeyecegim, ama hikayelerin 2.sezonda daha net bir sekilde kesisecegi belli. Birde kitaplari okumak lazim tabii. Bunlarin disinda artik içtenlikle HIMYM ve TBBT izlemedigimi belirtmek isterim, baydilar.. Artik Sheldon Cooper ve Barney Stinson çekici gelmiyor.. Basroldeki karakterlere noooldu diyosun diziyi izlerken, yani yan rolun ne anlami var o zaman? Game of Thrones'tan biraz ders almalilar, zira her karakter bir basrol gibi!

Neyse bu dizileri rahatlikla izlememi saglayan Diziporta tesekkurler, beni de igrenç yerli dizilerden kurtarmis oluyor. Korsan yayina evet, eger TR'de yayinlansaydi bu diziler, 90 dk.lik sureleri zaten 60dk.a duserdi...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder